2008-01-16

Banana Chocochip Muffin



マフィンって、気軽に作れて、食べやすくて、誰もが一番よく作るSweetですよね。自分で作らなくてもカフェやスーパーマーケットで手軽に買うこともできます。でも、あらためて考えてみると、自分にとって、「美味しいマフィン」ってどんなのだろう?

日本にいたときは横浜のランドマークタワーにあるMrs.Elizabeth Muffinによく行っていたっけ。ここオーストラリアではBB'sというカフェのミニマフィンが気に入っていて時々、コーヒーと一緒にオーダーします。

しっとりタイプ、表面がカリッとして中がふんわり、パンのようなあっさり系…。いろんなタイプのマフィンがあって、どれが正解というわけじゃないけれど、自分の好みのマフィンのレシピを見つけて、いつも同じ味に焼けるようになれたらいいな、と思うのでした。

今日のマフィンは、バナナとダークチョコレートチップを入れて、上にパラパラとアーモンドスライスを載せて焼きました。初めて試した配合でしたがなかなかGood!忘れないうちにメモっておかねば…。

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Banana Chocochip Muffin
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1 egg
30g soft butter
60g sour cream
35g brown sugar
1 banana, mushed

110g self rasing flour
1/4 teaspoon baking soda

40g dark chocolate chips

sliced almond
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(makes 12 mini muffins)

Preheat the oven to 180℃.
Grease the muffin mold with soft butter.

In a large bowl, whisk the egg, soft butter, sour cream, brown sugar and mushed banana until well mixed.

Mix the self rasing flour, baking soda and chocolate chips, and gently fold into the wet mixture.

Spoon the batter into the muffin mold evenly. Put sliced almond on the top.

Bake about 10 - 15 minutes or until top springs back when lightly pressed. Let cool on a wire rack for 10 minutes, then remove from the mold.

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